MANAGEMENTUL SERVICIILOR DE CONSULTANTA
Una din evolutiile cele mai semnificative din ultimele doua decenii în contextul economiei globale o reprezinta expansiunea sustinuta a activitatilor de servicii, iar în cadrul acestora, serviciile de consultanta în managementul afacerilor au un rol extrem de important în ceea ce priveste competitivitatea si performanta organizatiilor.
Calitatea constituie o notiune complexa care are în vedere atat caracteristicile intrinseci ale serviciului de consultanta de a satisface o necesitate la un anumit nivel, cat si aspectele legate de conceptia si prestarea serviciului de consultanta. Astfel, calitatea nu se adauga dupa prestarea serviciului, ci se creeaza o data cu el.
Nivelul calitatii serviciilor într-o organizatie prestatoare de servicii de consultanta în managementul afacerilor depinde foarte mult de modul în care conducerea la varf abordeaza problema calitatii, avand în vedere aspecte referitoare la stabilirea unei conceptii sistematice a calitatii, pornind de la întelegerea pe deplin a cerintelor clientilor dar si aspecte legate de antrenarea tuturor resurselor umane de la toate structurile organizatorice pentru aderarea la principiile calitatii, întrucat interactiunile umane reprezinta un element esential al calitatii serviciilor.
De aceea, aplicarea principiilor managementului calitatii în sfera serviciilor necesita reconsiderarea importantei relatiilor si proceselor interumane, care trebuie sa aiba în vedere formarea, recrutarea, promovarea si motivarea personalului angajat.
Consultanta în managementul afacerilor este o forma de sprijin si asistenta exterioara pentru rezolvarea unor probleme cu care se confrunta managerul organizatiei, fara raspundere directa asupra deciziei operationale si aplicarii acesteia. Ea reprezinta un serviciu specializat cu personal calificat, care actioneaza în scopul de a analiza si de a delimita problemele manageriale ale organizatiei, precum si de a formula solutii ameliorate, al caror proces de implementare îl va sprijini în continuare.